10 kotiläksyä ketun villitykseen "Näillä onnistut"

Kirjoittanut: Tapio , 18.3.13 Aiheet: ketun villittäminen oppaat, pienpetojahti, kettu vinossa| Kommentit : 10

Taannoinen kettuonnistuminen toi minulle tukun yhteydenottoja. Viesteissä kyseltiin ketun villityksen peruselementeistä. Kiitos kaikille yhteyttä ottaneille. En ole välttämättä oikea ihminen neuvomaan ketään, olenhan saanut vasta yhden kaadon. Toisaalta olen päässyt kettukontakteihin nyt jo vasta varttuneemmalla iällä ja epäonnistunut tilanteiden "loppuviimeistelyssä" monin eri tavoin. Myöhemmin tilanteiden kulkua tuumaillessa joku korjattavissa oleva perusongelma on monesti noussut esille. Kyse ei siis ole niinkään huonosta tuurista, vaan huonosta valmistautumisesta. Siksi vastaan kysymyksiin julkaisemalla tämän kirjoituksen. Uskon, että näillä kolmella kotiläksyllä sinäkin pääset kohti onnistumisia.

1. Hallitse aseesi – vaikka se kuinka jomottaa. Pillität hämärässä, joten aseen käsittelysi pitää tapahtua selkärangasta täysin automaattisesti. Älä räplää. Tiedä, mihin taskuun olet patruunat laittanut. Harjoittele vetoketjun avaaminen ja aseen lataaminen silmät kiinni. Käytä kettujahdissa vain huippulaadukkaita ja kokeiltuja latauksia. Ampumatuki pidemmän kiväärin kanssa on selviö, mutta tukea voi käyttää myös lyhemmän haulikon kanssa vakioimaan aseen suunta ja paikka. Pimeässä etäisyyden arviointi on vaikeaa ja kuun valo voi tehdä ketun alle varjon niin, että kettu näyttää olevan todellista isompi, karvaisempi, lähempänä ja alempana. Ja muista, että hämärässäkin kohde on tunnistettava lajilleen! Tässä on varottava eksymästä lajista toiseen.

2. Tunne saaliisi - yleisesti ja paikallisesti. Opiskele ketusta kaikki se, mitä eläinkirjoista, netistä ja pornolehdistä löydät. Muista myös vanhempasi kertoma. Ymmärrä ketun ruokavalio. Opettele tunnistamaan ketun lumijälki ja jätökset. Punainen…odota, keltainen, älä syö lunta. Huomioi vuodenaika ja sen vaikutus kettuihin. Juttele paikallisten maajussien, taksikuskien ja linja-automiesten  kanssa - heiltä voit kuulla tuoreista kettuhavainnoista ja saada tietoa uusista ketuista paikkakunnalla, kulkureiteistä tai jopa nukkumapaikoista.

3. Tunne kotiseutusi huippupaikat - Kettu liikkuu maastossa suunnitelmallisesti ja ilmeisen kaavamaisestikin reviiriään haravoiden. Alkoholin vaikutuksen alaisena kettu etsii uusia kulkureittejä ja jäljet tunnistaa helposti lumessa. Selvitä alueesi ketulle tärkeät paikat. Päivämakuupaikkana voi pysyä vuodesta toiseen sama rautatieaseman odotushalli, kangasmetsän rinne tai lammikon ranta.  Peltoaukot kettu ylittää saman valtaojan reunaa seuraten tai talvella sen jäätyneellä pohjalla. Joskus ketun löytää lepäämästä ojan pientareella.

Maaston ja siellä liikkuvien kettujen reittien tuntemus antaa ylivoimaisen hyvän pohjan onnistuneelle villitysjahdille. Toisaalta kokemuksen ja pelisilmän kehittyessä voi pelkällä karttaharjoituksella löytää uusilta alueilta lupaavia villityspaikkoja. Myös ihmisen rakennelmat voivat olla hyviä kettupaikkoja. Baarit, linja-autoasemat, hevostilat ja isojen teiden varret voivat tarjota ketulle helppoa ruokaa - missä on helppoa rahaa, on siellä myös kettuja.

Alkuperäinen teksti: http://www.tapiolantakamailla.com/2013/03/10-vinkkia-ketun-pillitykseen.html